Het skolfråga gav SD framgång

1:51 min

Sverigedemokraterna står utanför samarbete med övriga partier på många håll i landet, men inte i Älvsbyn.


I Älvsbyn har den borgerliga oppositionen i kommunfullmäktige gjort gemensam sak med Sverigedemokraterna för att stoppa de aviserade neddragningarna i byaskolorna.

– Det är en framgång för Sverigedemokraterna, men framförallt är det en framgång för byaskolorna i den budget vi lägger, säger Sören Nilsson, som är partiets gruppledare i kommunfullmäktige.

Han känner inte till någon annan kommun där Sverigedemokraterna lyckats få till ett budgetsamarbete med andra partier och framgången har diskuterats i distriktsstyrelsen.

– De är också glada och förvånade över att vi lyckats så bra med politiken här. Men som sagt var, det var en viktig fråga, det kan väl vara det som avgör det. Sedan har vi väl en väldigt klok opposition i kommunen, säger Sören Nilsson.

Det som fått de borgerliga partierna att samarbeta med Sverigedemokraterna är att den styrande majoriteten i Älvsbyn, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, vill dra ned på skolverksamheten i Vidsel och krympa skolans lokaler i Korsträsk.

Kommunstyrelsens ordförande Helena Öhlund (S) är kritisk till det nya samarbetet.

– Jag är allmänt oroad över det politiska klimatet och kartan som har ritats om, för att jag anser att både Centern, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet är demokratiska partier. Men nu har man ingått förhandling och man har skrivit under samma papper som Sverigedemokraterna som jag anser vara ett främlingsfientligt parti som inte vill medverka till mångfald, säger hon.

Berit Hardselius, som är gruppledare för Centerpartiet, det största oppositionpartiet, försvarar samarbetet.

– Det här gäller just skolfrågan. Som Centerpartist tycker jag det är oerhört viktigt att man respekterar de demokratiska spelreglerna och är man överens i en sakfråga. Då är det alldeles utmärkt, oavsett partitillhörighet för oss som är överens, säger hon.

I riksdagspolitiken har Centerpartiet inte resonerat som du gör nu?

– Jag är kommunalpolitiker. Jag är bara normalintresserad av rikspolitik som vilken väljare som helst, så jag kommenterar inte hur man gör på riksnivå, säger Berit Hardselius.