Kia Karlman, hygienöverläkare. Foto: Martina Söderlind
Kia Karlman, hygienöverläkare. Foto: Martina Söderlind

Dålig städning på sjukhus - onödiga vårddagar

Ingela Olsson: Det är viktigt att man ska hinna göra sina arbetsuppgifter
1:38 min

Städpersonalen på Sunderby sjukhus i Luleå hinner inte med sina arbetsuppgifter och nu har fackförbundet Kommunal larmat till Arbetsmiljöverket om personalens belastning. 

– Kommunal har nu ställt krav på att man ska göra en arbetstidsmätning av en utomstående resurs för att mäta hur lång tid varje enhet tar att städa, säger Ingela Olsson som är skyddsombud på fackförbundet Kommunal i Norrbotten. 

I våras bestämde städföretaget ISS att 30 heltidstjänster skulle göras om till 85-procent. Sedan i början av oktober har 150 rapporter lämnats in om att dom anställda inte hinner med sina arbetsuppgifter. 

Färre städtimmar leder ofta till att patienter får vårdrelaterade infektioner.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting orsakar det 750 000 extra vårddagar varje år som kostar över sex miljarder kronor

– Det är oerhört viktigt med städning eftersom vi har ont om vårdplatser och extra vårddagar innebär ökad press på sjukvården i onödan, säger hygienöverläkaren Kia Karlman. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".