Mats Hakkarainen, chef provplatsen vid FMV Vidsel. Foto: Per Vallgårda/ Sveriges Radio.
Mats Hakkarainen räknar med att testning av svenska vapensystem kommer att öka kraftigt de närmaste åren. Foto: Per Vallgårda/ Sveriges Radio.

Nya jobb när Vidselbasen växer

Vinst för skattebetalarna
1:19 min

Testverksamheten vid provplatsen i Vidsel väntas växa kraftigt de närmaste åren. Försvarets materielverk investerar mer än 300 miljoner kronor för att klara ökningen.


Investeringen väntas skapa många nya jobb.

– Ja, det skulle jag absolut tro. På fem års sikt kanske vi ökar med 20-30 stycken, säger Mats Hakkarainen, provplatsens chef.

Det betyder att i framtiden kommer uppåt 190 personer att jobba vid provplatsen utanför Vidsel.

För knappt tio år sedan öppnade Sverige för att låta provplatsen ta emot utländska kunder i större omfattning än tidigare och sedan dess har verksamheten vuxit kraftigt.

Ett 25-tal nationer har hittills hyrt in sig för att testa bland annat militära vapensystem inom det jättelika provområdet, som till ytan är större än Blekinge.

De utländska kunderna står i dag för 60 procent av verksamheten och det ger årligen stora inkomster.

Hur mycket vinst gör provplatsen på att de kunderna finns här?

– Det beror lite på särkostnader och sånt men jag skulle kunna tro att det ligger på en 70-80 miljoner, säger Mats Hakkarainen.

En vinst till de svenska skattebetalarna på 70-80 miljoner?

– Ja.

FMV förbereder nu en utökning av verksamheten genom investeringar i bland annat nytt flygledartorn, ny radarutrustning och större flygplatta som är kopplad till svenska behov, exempelvis test av nya JAS Gripen E och nytt luftvärnssystem.

– Som jag ser det nu så kommer Försvarsmakten, Försvarets materielverk och svensk militärindustri att öka sin beläggning här på grund av de här projekten. Från i dag skulle jag väl tro att kanske inte det dubbla men 60-70 procent, säger Mats Hakkarainen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".