STF anläggning i Kiruna. Foto: STF Kiruna.
1 av 2
STF anläggning i Kiruna. Foto: STF Kiruna.
STF anläggning i Saltoluokta. Foto: Therese Rydström.
2 av 2
STF anläggning i Saltoluokta. Foto: Therese Rydström.

Två av Sveriges bästa vandrarhem och fjällstationer finns i Norrbotten

Svenska turistföreningens anläggningar i Saltoluokta och Kiruna knep varsitt pris när årets bästa vandrarhem/hotell och fjällstation korades på en gala i Göteborg igår.

STF Kiruna knep guldet bland de större anläggningarna och det för den bästa gästnattsökningen under 2015.

STF Saltoluokta som vunnit titeln Årets Kudde två år i rad, priset där gästerna röstar fram sin favorit, fick i år nöja sig med en tredjeplats.

I motiveringen till utmärkelsen som gick till Kiruna kunde man läsa att STF Kiruna är en anläggning som målmedvetet och med professionalism satsar på att etablera ett bra boende i ett hett område. En satsning som gett utdelning i form av en växande skara gäster.

STF Saltoluokta som fick ta emot en bronsmedalj i kategorin Årets Kudde efter en röstning bland besökarna på STF anläggningar. De fick utmärkelsen för en gedigen miljö där otämjd vildmarken och modern bekvämlighet och lyx möts i en perfekt kombination. Juryn lyfte också fram maten med sina lokala inslag.

Övriga priser gick till STF Lotshuset/Ångermanland och STF Blåhammaren/Jämtland som är de anläggningarna som gästerna hade röstat fram till sina favoriter.

Årets Nykomling gick till STF Steninge/Halland, Årets insats till STF Hagaby Lantgården/Öland, Årets Upplevelse till STF Nyrups Naturhotell/Skåne.

Tre priser delades ut till de anläggningar som haft den bästa gästnattsökningen under 2015. STF Blentarp/Skåne vann bland de mindre, STF Kiruna/Lappland bland de större och STF Grövelsjön/Dalarna var de som ökade mest bland fjällstationerna.

Svenska turistföreningen skriver i ett pressmeddelande att konkurrensen är hård bland landets alla vandrarhem och fjällstationer. Att bli en av de tre nominerade i sin kategori är ett kvitto i sig på att en anläggning har något utöver det vanliga att erbjuda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".