Jonas Enjebo, en av de 85 repsoldater som kallats in. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.
1 av 2
Jonas Enjebo, en av de 85 repsoldater som kallats in. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.
Repetitionsövningen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
2 av 2
Repetitionsövningen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

85 repsoldater på övning i Arvidsjaur

1:37 min

För första gången sedan 1990-talet har tidigare värnpliktiga kallats till repetitionsövning. En av repövningarna som genomfördes var en krigsförbandsövning i Arvidsjaur.

– Det känns som att skruva tillbaka klockan tio år, säger Niklas Edrén från Stockholm, som var en av de 85 soldater som kallats in till repövningen i Arvidsjaur.

Repetitionsövningar har inte genomförts sedan 1990-talet, och 2010 avskaffades värnplikten. I december 2014 beslutade regeringen att den vilande pliktlagstiftningen för repetitionsutbildning skulle aktiveras igen.

– Det är ju första gruppen som vi kallat in till repetitionsövning, så på det sättet är de en pionjärgrupp i sammanhanget, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S), som besökte Arvidsjaur.

– Vi investerar 17 miljarder i Försvarmakten på olika sätt. I det ingår det att alla krigsförband ska övas fram till 2020. En del i detta är repetitionsövningar för tidigare värnpliktiga soldater.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista