Lulebos kontor i Luleå. Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio
Kommunfullmäktige i Luleå. Foto Anna Torgnysdotter / Sveriges Radio.
2 av 2
Kommunfullmäktige i Luleå. Foto Anna Torgnysdotter / Sveriges Radio.

Klartecken för Luleboaffären med Rikshem

Kommunfullmäktige i Luleå beslutade idag att affären med Rikshem kan slutföras. 1600 av allmännyttans lägenheter byter ägare.

Frågan som var på agendan idag var att lyfta bort ett villkor i avtalen med Rikshem.

Villkoret handlade om att affären inte fick verkställas förrän bostadsbolaget Lulebos nya ägardirektiv trätt i kraft.

Beslutet om de nya ägardirektiven togs av kommunfullmäktige i våras.

Direktiven gav det kommunala bostadsbolaget Lulebo fria händer att sälja ut 3 000 lägenheter.

Vänsterpartiet överklagade beslutet till förvaltningsrätten, med motiveringen att en sådan stor affär bör beslutas av kommunfullmäktige.

Den första instansen, förvaltningsrätten, beslutade nyligen att avslå Vänsterpartiets överklagan, men överklagan har gått vidare.

Vänsterpartiet har fört ärendet vidare till högre instans och överklagat även till kammarrätten.

Men i och med dagens beslut av kommunfullmäktige behöver man inte vänta på att den rättsliga processen ska vara avgjord, utan avtalen med Rikshem kan ändå verkställas.

Flera av fullmäktigepolitikerna tyckte att beslutet idag var ren formalia. Själva grundbeslutet: att en stor politisk majoritet i Luleå har godkänt försäljningen, har ju trätt i kraft redan i höstas.

–Förstår inte varför man behöver fastställa det här, sade moderaternas Mattias Karlsson.

–För mig är det här ett väldigt enkelt beslut, sade socialdemokraten Niklas Nordström, kommunstyrelsens vice ordförande och syftade på att det egentligen bara handlade handlade om att avstå från en mening i avtalstexten med Rikshem. Samtidigt som han menade bostadssituationen i Luleå med den nuvarande flyktingssituationen är ännu mer akut.

Nu ska parterna, Luleå kommun tillsammans med bostadsbolagen Lulebo och Rikshem, fastställa när och hur Rikshems övertagande av lägenheterna kan ske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".