Jokkmokks kommunhus. Foto: Sveriges Radio.

Slarv gör att Jokkmokk går miste om stora pengar till äldrevården

"Oerhört påfrestande för verksamheten"
1:32 min

Det fanns 995 miljoner kronor att söka för att öka bemanningen i äldrevården, men Jokkmokks kommun blev helt utan pengar eftersom man lämnade in ansökan för sent.

Jokkmokks kommun ansökte om 796 000 kronor i statsbidrag för att öka bemanningen inom äldreomsorgen. Det var bara ett problem – ansökan kom in för sent.

– Det är helt enkelt den mänskliga faktorn. Vi har arbetat hårt under en lång tid på socialtjänsten i Jokkmokk, säger socialchef Kajsa Björnström.

Björnström menar att den hårda arbetsbelastningen har att göra med flyktingfrågan och nu tvingas hon konstatera att det inte blir fler personal inom äldrevården i Jokkmokk.

Det var hos Socialstyrelsen som landets kommuner kunde ansöka om pengar ur en pott på 995 miljoner kronor. Bara tre kommuner missade chansen att få extra pengar till äldrevården och Jokkmokk var alltså en av dem.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".