Kirunas tillfälliga järnvägsstation kommer att användas i flera år till. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kirunas tillfälliga järnvägsstation kommer att användas i flera år till. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Tillfälliga tågstationen i Kiruna kvar längre än planerat

1:35 min

Den tillfälliga tågstationen i Kiruna skulle användas i tre-fyra år, men idag står det klart att den tidsplanen har spruckit.

Det saknas ännu ett beslut om att var en ny permanent tågstation ska placeras. Faktum är att Trafikverket fortfarande utreder fem olika alternativ.

I augusti 2013 stängdes den gamla tågstationen på grund av gruvverksamheten och en ny station öppnades ungefär 1,5 kilometer utanför dagens centrum.

Mindre än ett år tidigare hade Kiruna kommun betonat att den skulle vara tillfällig och användas i tre fyra år. I samma yttrande till Trafikverket skrev kommunen att en permanent station skulle vara i gång senast 2016/2017.

Men den tidsplanen håller inte längre.

– Den tillfälliga stationslösningen kommer att användas i ett antal år till. Det är med anledning av tidsplanen för nya centrumkärnan. Huvuddelen av torg och handelsgata ska stå klar i årsskiftet 2019/2020, säger Kirunas kommunchef Peter Niemi.

Samtidigt är han tydlig med var tågstationen ska placeras.

– Vi ser bara ett alternativ och det är centrumkärnan, säger Peter Niemi.

Om Trafikverket bestämmer sig för att gå på den linjen så tar det från den tidpunkten åtminstone fyra fem år till att dra en järnväg in till nya centrum.

– Det sker ju självklart i nära samarbete med kommunen eftersom den ska synkroniseras med kommunens planer, säger Arnold Vonkavaara, regional direktör i Trafikverket.

Det är inte heller klart med finansiering av en eventuell järnväg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista