Älgplomber i Norrbotten
Älgplomber i Norrbotten kan snart vara ett minne blott. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.

Osäker framtid för älgplomberna i Norrbotten

Björn Sundgren: Känns som att man provat detta färdigt
1:52 min

De omdiskuterade älgplomberna kan komma att försvinna i Norrbotten inför nästa jaktsäsong.

Anledningen är bland annat att kontrollerna av plomberingen har varit för få och polisens resurser inte räcker till.
— Det är väl kanske flera som anser att polisen inte varit ute i den omfattning de själva aviserade. Är det så att vi anser att älgplomberna inte fyller någon funktion, ja då ska vi naturligtvis inte fortsätta med det, säger Roland Saitzkoff jakthandläggare på Länsstyrelsen i Norrbotten. 

Inom kort kommer viltförvaltningsdeligationen i Norrbotten att träffas för att diskutera älgplombernas framtid. 

Varje älg som skjuts under jakten ska sedan några år tillbaka märkas med en plastplombering. Anledningen är att länsstyrelsen vill stoppa den olagliga jakten. Lars Lundman, faunansvarig vid polisen ser gärna att plomberna blir kvar som verktyg för polisen att kontrollera olaglig jakt, men medger också at kontrollerna i år varit få.
— Så är det. Den här hösten framförallt har polisens resurser framförallt behövts för att ta hand om flyktingströmmen så några omfattande kontroller av plastplombering har det inte varit. 

Lars Lundman menar att man kan se en positiv effekt av älgplomberingen i vissa områden i form av en starkare älgstam. Men den uppfattningen delas inte helt av Jägareförbundet i Norrbotten som gärna ser att älgplomberna försvinner.
— Vi kan gärna se att detta varit en parentes i älgförvaltningen i Norrbotten. Det kostar närmare 100.000 kronor att få det här att rulla runt och ser man ingen effekt av det efter fyra år känns det som att man provat detta med älgplomber färdigt, säger Björn Sundgren jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".