Jan Lundberg, VA-avdelningschef i Bodens kommun. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
Jan Lundberg, VA-avdelningschef i Bodens kommun. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio

Dyr renovering av vattenledningar väntar kommunerna

"Vi har stora investeringar framför oss"
1:38 min

Det kommer att kosta tiotals miljoner kronor de närmaste åren för att byta ut gamla vattenledningar i Boden.

Men gamla vattenledningar är ett dyrt problem som många kommuner i Sverige brottas med, säger Jan Lundberg, som är VA-avdelningschef i Bodens kommun.

– Vår branschorganisation Svenskt vatten tycker att det är för låg reinvesteringstakt generellt i hela Sverige, säger han.

Jan Lundberg tror att politikerna är medvetna om de stora behoven, men att de måste balansera dyra investeringar mot attraktiva vattentaxor.

Nyligen gjorde en läckande huvudledning att hela Bodens vattensystem tömdes ur. Bodensarna var utan vatten i flera timmar innan trycket kom tillbaka.

Anställda på Bodens kommuns VA-avdelning tror att liknande händelser kan bli vanligare om rörnätet inte renoveras. Men än så länge är ett förnyat nät bara i planeringsstadiet.

– Vi håller på att ta fram en VA-plan där vi tittar 12 år fram i tiden. Från tjänstemännens sida föreslår vi att kommunen lägger ner 40 miljoner kronor per år de närmaste tre åren, för att sedan ta ner takten efter det.

Den färdiga VA-planen ska presenteras för berörda politiker i början av 2016.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".