Jannie Staffansson representerar ursprungsbefolkningarna under klimatmötet i Paris. Foto: Ulf Larsson/ Sveriges Radio
Jannie Staffansson representerar ursprungsbefolkningarna under klimatmötet i Paris. Foto: Ulf Larsson/ Sveriges Radio

Samer vill ha tuffare miljömål

"Det måste till en rejäl attitydförändring"
2:11 min

Under det nu pågående klimatmötet i Paris är målet ett globalt klimatavtal med en temperaturökning på max två grader. Men det finns organisationer som vill ha tuffare klimatmål.

Jannie Staffansson, ung same från Jokkmokk, kommer med stöd av Samerådet att sitta med åhörarstatus på en plats för världens ursprungsbefolkningar. Hon kommer att sitta med på mötena och lyssna, men hon kommer inte att ha någon talan under själva förhandlingarna.

– Vi måste få till termer på att vi inte har en temperaturökning på två grader, eller mer som vissa stater förespråkar. Vi vill få ett mål på att inte överskrida 1,5 grader celsius, säger Jannie Staffansson.

Trots att hon alltså inte får tala under mötet tror Jannie Staffansson ändå att hon kommer att kunna påverka staternas delegater.

– Det vi gör är att bedriva lobbying för att få politiker att lyssna på urfolken och att inkludera urfolken i arbetet mot klimatförändringar, att vår kunskaper blir tillvaratagna, säger Jannie Staffansson.

En av frågorna som hon kommer att ta upp är att urfolkens röst ska finnas med under själva förhandlingarna, inte bara som observatörer, säger hon.

När klimatmötet i Paris avslutas den 11 december hoppas Jannie Staffansson att staterna har kommit fram till något bra.

– Jag hoppas att staterna, alla, skriver på de avtal som blir av och jag hoppas att det är ett ambitiöst avtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".