Poliser och flyktingar vid station Hyllie (första stationen på den svenska sidan av Öresundsbron) utanför Malmö. De som saknar ID erbjuds söka asyl. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT
Arkivfoto: Stig-Åke Jönsson/TT

Oro när poliser från norr skickas till Skåne

"Blir tajtare att klara av verksamheten"
1:27 min

Varje vecka skickas poliser från Norrlandslänen till Skåne för att hjälpa till med de tillfälliga gränskontrollerna där – och det här försvagar polisen i Norrland, enligt polisfacket. 

Just nu tjänstgör 15 poliser från region Nord, alltså Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland i Skåne. Det är främst poliser i ingripandeverksamhet, alltså de som syns ute, som flyttas. 

Torgny Olofsson, som är ordförande för Polisförbundet i region Nord, är orolig för vad det får för konsekvenser: 

– Helt klart så märks det. Det blir tightare att klara av verksamheten i hela vår region, säger han. 

Jörgen Lundin, som är yttre befäl och tillförordnad gruppchef vid polisens ingripandeverksamhet i Umeå säger att polisen i länet klarar av att göra ett fullgott jobb, trots att man skickar personal till södra Sverige. Men det blir ett hårdare tryck - och mycket övertid. 

– I nuläget blir det mer ansträngande för de poliser som jobbar här i det vardagliga arbetet. Däremot har vi full bemanning på vår verksamhet, säger han. 

Micael Säll Lindahl är biträdande regionpolischef i region Nord. Han säger att hjälpen till södra Sverige påverkar polisens verksamhet här i norr.

– Det påverkar utryckningsberedskapen, det påverkar den tillgängliga resursen. Men det är inget som river stora hål i vår planering, säger han.

Det var den 12 november som regeringen beslutade att tillfälligt återinföra gränskontroll vid Sveriges inre gränser. Anledningen är de stora flyktingströmmarna. De som reser in i Sverige ska kunna visa att de har rätt att resa in och vistas i landet till exempel genom att visa upp pass eller nationellt id-kort.

Kontrollerna gäller just nu till den 11 december, men kan förlängas. Polisens egen planeringshorisont är sex månader.

– Jag kan förstå Polisförbundets oro. Vi måste ha i åtanke att den här problembilden kan bli ännu större och att vi kan komma att låna ut ännu mer personal, säger Jörgen Lundin i Umeå.

Polisförbundets ordförande Torgny Olofsson tror att utlåningen till södra Sverige blir ett stort problem, om det blir långvarigt: 

– Om det här fortsätter i ett längre perspektiv, då blir jag riktigt orolig. Vi vet ju redan idag vilka problem vi har med att få verksamheten att gå runt, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".