Skiss av den nya husfabriken/Arkitekthuset Monarken
Skiss av den nya husfabriken/Arkitekthuset Monarken

Ny husfabrik i Piteå ger 150 jobb

Stefan Lindbäck: Det är läge att satsa
1:43 min

Idag var det byggstart en ny stor investering i Piteå hamn. Det är hustillverkaren Lindbäcks Bygg i Piteå som investerar en halv miljard kronor i en husfabrik som ska ge cirka 150 nya arbetstillfällen.

Den nya husfabriken ska stå färdig i slutet av 2017.

– Vi ser att efterfrågan på det vi gör är väldigt stor. Nu har vi kommit till det läget som gör att vi kan skala upp, säger Stefan Lindbäck, vd Lindbäcks Bygg.

Med den nya fabriken ska Lindbäcks Bygg ha kapacitet att producera runt 2 400 lägenheter per år och placeringen va fabriken i hamnen är strategisk – då kan skicka de färdiga lägenhetsmodulerna med båt istället för med lastbil till marknaden som till stora delar finns nere i Mälardalen.

– Att kunna transportera produkterna med båt istället för med lastbil ser vi som en klimatmässigt klokare lösning samtidigt som vi minskar riskerna för olyckor på våra vägar, säger Stefan Lindbäck och fortsätter:

– Samtidigt har vi nära till vårt huvudkontor i Piteå där vi kan hitta synergieffekter. Det känns bra att kunna sysselsätta Piteåbor och folk i kommunerna här runt omkring – och därför bygger vi i Piteå och inte i Mälardalen.

Investeringen på en halv miljard kronor är Lindbäcks största genom tiderna och förmodligen den största investeringen företaget kommer göra säger Stefan Lindbäck som ser ljust på framtiden.

– Alla pilar pekar åt ett håll. Vi vet vad som händer runt om i världen och hur eftersatt byggtakt det varit den senaste tiden, och då tycker vi det är rätt att satsa, säger Stefan Lindbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".