Göran Nilsson är marknadsområdeschef på Arbetsförmedlingen i Norra Norrland. Foto: David Ohlsson/Sveriges Radio
Göran Nilsson är marknadsområdeschef på Arbetsförmedlingen i Norra Norrland. Foto: David Ohlsson/Sveriges Radio

Samarbete gav unga arbetslösa ny chans

Göran Nilsson: Det gäller att börja tidigt
3:02 min

Genom att samarbeta och fokusera sina krafter på unga arbetslösa utan fullständiga gymnasiebetyg, lyckades myndigheter och företag i Kalix öppna nya dörrar för många av dem.

2013 hade Kalix kommun en hög ungdomsarbetslöshet, samtidigt som många unga under 24 år saknade fullständiga gymnasiebetyg. Då gjorde Arbetsförmedlingen, kommunen och Företagarna gemensam sak för att ge de unga arbetslösa en ny chans.

Idag presenterades resultatet av projektet Framtidsbron, i Kalix, och en av de som var med är Göran Nilsson, chef för Arbetsförmedlingen i Norra norrland.

– Det handlar om att samverka och dela på ansvaret för de här ungdomarna, där Arbetsförmedling, kommun och lokala företag pratar med varandra, säger Göran Nilsson.

För den enskilde innebär det att man slipper bollas mellan olika myndigheter och instanser. Och insatserna skräddarsys efter individens behov.

Från och med 2015 finns ett politiskt beslut på riksnivå, där nästan alla kommuner i landet numera samarbetar med den lokala arbetsförmedlingen. Ett gott betyg åt Kalixmodellen, som var tidig med metoden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".