Foto Stig-Arne Nordström / Sveriges Radio.
Foto Stig-Arne Nordström / Sveriges Radio.

Tunga tider för SSAB: Aktien rasar

"Kunderna har antagit en mer avvaktande hållning"
1:38 min

Det går tungt för ståljätten SSAB, och ledningen varnar nu för att resultatet för fjärde kvartalet blir sämre än förväntat. På Stockholmsbörsen faller aktien kraftigt.

 

När SSAB i morse gick ut och vinstvarnade, alltså berättade att resultatet för det fjärde kvartalet förväntas bli sämre än prognosen, så störtdök aktien på Stockholmsbörsen. Aktien är nu nere på den lägsta nivån på 14 år.

– Priserna har fallit både i Europa och i Nordamerika och som en konsekvens av detta har kunderna antagit en mer avvaktande hållning. Istället för att beställa nytt har man försökt använda sig av sina lager ihop om att priserna ska sjunka ytterligare, säger Håkan Folin, ekonomidirektör på SSAB

Att priserna på stålet har faller hänger ihop med att priserna på järnmalm sjunkit med mer än 30 % på 2,5 månad.

Från företagets sida tror man dock på en ljusning redan i början av nästa år.

– Det baserar vi på att vi tror att kunder betat ner på sina lager så pass mycket att under första kvartalet 2016 kommer de behöva beställa mer, säger Håkan Folin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".