Fredrik Glader. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.
Fredrik Glader. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.

Luleå Hockey/MSSK:s Fredrik Glader är fredagsgäst

"Resväska som vandrat runt från säsong till säsong"
4:45 min

Möt Fredrik Glader, hockeytränare i Luleå/MSSK och hör om hans tankar om damhockeyns utveckling och hur det är att flytta runt som hockeyspelare strax under elitnivån.

Veckans fredagsgäst är född i Gällivare och hockeyn blev tidigt hans liv, inspirerad av sin storebror som var med och vann TV-pucken för Norrbotten 1985 och pappa som var en duktig målvakt på sin tid. Det var brorsan som tog familjen till Luleå då han kom in på hockeygymnasiet.

Vår gäst valde också att satsa på hockeyn men kom inte in på hockeygymnasiet. Istället blev det turist och hotell i Vilhelmina och senare arbete som resesäljare och spel i division 3.

Hockeyn har sedan tagit honom runt om i Sverige och Europa, som Vetlanda, Antwerpen, Trondheim och Täby. Men 2005 valde han att flytta hem till Luleå och istället satsa på en tränarkarriär.

Som ledare har han både utvecklat unga spelare i bland annat Luleå Hockey och TV-pucken, men även lett seniorlag som Kalix i division 1.

Men sedan 2014 är det elitnivå som gäller och damernas högsta serie, riksserien. Där han Piteålaget MSSK inlett samarbete med Luleå Hockey och höjt nivån på satsningen ytterligare.

Ett drömjobb för vår gäst som även hunnit med att jobba som säljare i frisörbranschen, brandman, fönsterbyggare och pistvakt...

På fritiden ägnas mycket tid åt familjen och de tre barnen men även åt fiske om det finns tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".