Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.
. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.

Tysta asfalten inte längre tyst

"Partiklarna täpper igen hålrum"
1:52 min

Den tysta asfalten som Trafikverket provat på väg 97 mellan Luleå och Boden är inte längre tillräckligt tyst. Därför måste nu trafikverket vidta ytterligare bullerdämpande åtgärder i höjd med Sävast.

Det var när vägen fick ny beläggning under sommaren 2012 som Trafikverket ville testa den tysta asfalten, för att ta ner vägljudet från väg 97 i höjd med Sävast. 

Från början var effekten också märkbar, men nu bara ett par år senare har den ljuddämpande asfalten spelat ut sin roll.

— Det beror på att partiklar sätter igen de små hålen i asfalten som ska absorbera ljuden. Vi har rengöringsprogram för vägen årligen, men det har uppenbarligen inte räckt till, säger Torbjörn Nilsson som är miljöspecialist hos Trafikverket.

Trots detta vill inte Trafikverket kalla försöket ett fiasko.

— Vi ser det som en utvecklingsverksamhet och måste testa i verkligheten. Kan vi i slutändan få fram en bullerreducerande asfalt som behåller funktionen under flera år har vi vunnit jättemycket, säger Torbjörn Nilsson.

Den tysta asfalten som Trafikverket testade var ungefär dubbelt så dyr som vanlig asfalt. Nu tvingas myndigheten alltså dessutom sätta upp andra bullerdämpande åtgärder, något som Trafikverket ville slippa med den dyrare asfalten. Det innebär att projektet fördyras med flera miljoner kronor.

— Det kostar, men vi ska ju se till att det är en god boendemiljö längs med våra statliga vägar, säger Torbjörn Nilsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".