Ida Enkvist, barnmorska på Björknäsets hälsovårdscentral. Foto: Marcus Nilsson/P4 Norrbotten
Ida Enkvist, barnmorska på Björknäsets hälsovårdscentral. Foto: Marcus Nilsson/P4 Norrbotten

Stort tryck på mödravården i Norrbotten

Ida Enkvist: Vi måste få ordning på det här
1:40 min

Den pågående flyktingsituationen i Sverige gör att mödravården i Norrbotten ställs inför nya utmaningar. Många nyanlända är i barnafödande ålder.

– De senaste åren har vi haft ganska mycket flyktingar på vissa orter i länet. Speciellt i Boden och Älvsbyn. Och det här har märkts på mödravårdscentralerna eftersom många är i barnafödande ålder. Men när det nu kommer fler flyktingar så är det ju fler och fler mödravårdscentraler som påverkas, säger Åke Berggren, mödrahälsovårdsöverläkare i Norrbotten. 

Flyktingsituationen skapar ett ökat tryck på mödravården runt om i Norrbotten, enligt Åke Berggren. Men ökningen av antalet blivande mödrar beror också på de stora barnkullarna som föddes i början på 90-talet och som nu börjar föda barn själva.

På Björknäsets hälsocentral jobbar Ida Enkvist som barnmorska på flyktingmedicinska enheten i Boden och där har man delat upp arbetet mellan de olika barnmorskorna för att underlätta arbetet.

– Från början så delade vi upp asylen på alla, men nu när det har kommit så många gravida asylsökande kvinnor så var vi tvungna att strukturera om det så att en barnmorska tar allt. Det är ett blödande behov. Vi måste få ordning på det här.

Ida Enkvist tror att den uppdelning de gjort i Boden är det bästa sättet, men det ska utvärderas efter ett tag.  

– Tanken var att vi skulle börja med det här i januari men vi har fått köra igång redan nu i oktober och november. Men det ser bra ut, säger barnmorskan Ida Enkvist. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".