Foto: Anna Lidé/Sveriges Radio
Foto: Anna Lidé/Sveriges Radio

Allt fler elever serveras specialkost

Marianne Yngvesson: "Det som ökat mest är laktos, gluten och mjölkprotein"
1:43 min

Det blir allt vanligare med elever som har specialkost i skolan. P4 Norrbotten har pratat med hälften av kostcheferna i länets kommuner och samtliga bekräftar att behoven av olika typer av dieter har ökat.

I takt med att fler och fler elever behöver specialkost, ingen laktos eller gluten, fiskallerier, inget fläsk eller annan specialkost, har kraven höjts på skolköken.

I Jokkmokk är det nästan en fjärdedel av skolbarnen som har annan mat än de andra.

– Det är ju vanligt. Det är ganska många vi har som har specialkost, säger kostchefen Marianne Yngvesson.

Tycker du att det har förändrats, om du jämför bakåt?

– Jo, det har ju ökat. Det som har ökat mest är laktor, mjölkprotein och gluten.

Ställer det här en del krav på er inom skolans värld?

– Javisst gör det ju det. Det blir ju ett väldigt tryck på vår allergikokerska.

Numera finns det även specialkrav när ombyggnationer ska ske om att alla specialkost ska kunna tillagas separat från annan mat.

Det som har ökat mest är laktor, mjölkprotein och gluten.

I Öjebyn utanför Piteå står ett av länets och kanske ett av landet allra nyaste, ombyggda specialkök.

Skolköket levererade den första specialkostleverensen i september i år.

– Ska vi räkna timkostnaden och lokalkostnader och alltihopa så är det jättepengar. Det är inget ovanligt att en rätt, som jag har räknat på tidigare i andra verksamheter, kostar 100 kronor för en varmrätt, säger storkökskonsulten Inge Dahlgren som varit med i bygget i Öjebyn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".