Sexhjälpmedel och sexleksaker som varit storsäljare under julen. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio
1 av 2
Sexhjälpmedel och sexleksaker som varit storsäljare under julen. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio
Linda Henriksson
2 av 2
Linda Henriksson som driver sexbutik i Luleå. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio

Många sexleksaker i paketen

"Små vibratorer och fjärrstyrda grejer"
1:32 min

Sexhjälpmedel har blivit allt vanligare julklappar och många är det som i år fått något för att bättra på sexlivet. Men till skillnad mot förr så är paketen med sexleksaker inte längre någon skojpryl utan något som är väl uttänkt.

– Det är mer öppet idag än vad det någonsin har varit och det ses om en del av hälsa, säger Linda Henriksson som säljer sexhjälpmedel i Luleå.

Många julklappar i år innehöll någon form av sexleksak eller sexhjälpmedel. Det vittnar de försäljare som vi varit i kontakt med.

En butiksägare i Östersund säger att julen är det bästa försäljningstillfället och de som ger bort sexhjälpmedel vill att det ska vara en bra grej. Samma säger en butiksägare i Sundsvall.

Och det som varit populära julklappar är feromonparfymer, olika elektroniska prylar och vibratorer.

– Det vi har sålt bra av är små vibratorer och fjärrstyrda grejer, berättar Linda Henriksson medan hon visar en fjärrstyrd grej.

De som handlar och ger bort är människor i alla åldrar och både män och kvinnor. Men en vanlig kundkategori är äldre människor. Pernilla Hedberg som driver en butik i Sundsvall säger att äldre människor tillhör hennes största kundkrets. Något som Linda Henriksson i Luleå håller med om.

– Vi har kunder i alla åldrar och vår äldsta kund är 89 år och det är jätteroligt att de äldre har börjat våga utforska den här biten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".