Luleås kommunledning prisas som Årets tillväxtkommun 2015. Foto: Tommy Andersson.
Luleås kommunledning prisas som Årets tillväxtkommun 2015. Foto: Tommy Andersson.

Luleås tillväxttips till Gotland: Nöjda medborgare

"En plats med tolerans och mångfald"
2:06 min

Luleå kommun, som prisats för att de lyckats förändras från en stålindustristad till ett attraktivt kunskaps- och IT-område, tipsar Gotland om framgångsfaktorer.

Kommunstyrelsens ordförande i Luleå, socialdemokraten Yvonne Stålnacke, säger att Gotland bör satsa på att få kommuninvånarna att må bra om man ska lyckas bli Årets Tillväxtkommun 2018.

- Nöjda medborgare är det bästa tillväxtfaktorn för då pratar de bra om sin kommun. Och är näringslivet nöjda och ser att det finns framtidstro, då vill de också utöka sin verksamhet eller etablera nya.

Yvonne Stålnacke tror att det är lätt att bara tänka på tillväxt som ökad produktion, fler jobb och mer konsumtion. Men hon tror att tillväxt också handlar om att människor mår bra och har en tillfredsställande fritid.

För att få utmärkelsen Årets tillväxtkommun, som delas ut av Arena för tillväxt, krävs både en positiv befolkningsutveckling och ökad sysselsättning men också ett lyhört och gränsöverskridande politiskt ledarskap där nytänkande och kreativitet premieras.

I Luleå har till exempel tusentals kommuninvånare varit med och format översiktsplanen.

Andra framgångsfaktorer är enligt Yvonne Stålnacke det nära samarbetet mellan Luleås tekniska universitet och näringslivet som bland annat har lett till att företaget Facebook byggt sin första och största serverhall utanför USA i Luleå.

Även mångfald och tolerans skapar tillväxt säger Yvonne Stålnacke.

- Vi har varit väldigt tydliga med att Luleå ska vara en plats där toleransen är väldigt stor och där det finns en stor mångfald.

Luleå har också fått en rad andra utmärkelser som Sveriges starkaste platsvarumärke. Luleå är en av Sveriges bästa skolkommuner enligt Läraraförbindet och invånarna är mest nöjda i landet med kulturellt utbud och fritidsmöjligheter enligt SCB. Men de är dåliga på en sak: att bygga bostäder, erkänner Yvonne Stålnacke.

Och till skillnad från på Gotland har det aldrig varit ett medvetet mål för Luleå att bli Årets Tillväxtkommun.

- Men nu är vi ju peppade så nu kommer vi säkert jobba mer medvetet än vi gjort tidigare, säger Yvonne Stålnacke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".