Bild på SOS-alarmskylt
Foto: Janerik Henriksson / TT

SOS vill minska svarstiderna med rikslinje

Platschef: Kommer inte förlora kontaken med det lokala
1:23 min

Det ska gå snabbare att nå SOS-alarm. Därför kopplas nu sedan en dryg vecka alla samtal via en nationell växel.

Den som ringer till SOS-alarm hamnar nu oftare i en telefonväxel var som helst i landet. Anledningen är att SOS-alarm infört en nationell mottagning av samtal.

– Det vi har sett så här långt är att antalet samtal som får vänta längre har minskat och vi har också märkt att medelsvarstiden på 112-samtal har gått ner, säger Daniel Lundin, platschef för SOS Alarm i Luleå.

Om du ringer till SOS-alarm och får vänta mer än fem sekunder kommer samtalet numera att direkt kopplas till någon annan ledig operatör varsomhelst i landet. Svarar SOS-alarm inom de fem första sekunderna kommer du däremot att få hjälp av en operatör i ditt eget län.

Beslutet fattades strax före jul och infördes så snabbt som möjligt med tanke på nyårsafton.

– Det är den mest samtalsfrekventa dygnet vi har under året. Vi har ju en nästan 3 gånger så många samtal då som en vanlig kväll.

Att få svar från en lokal operatör var fram till för ett par år sedan standard. Anledningen är givetvis att man annars är rädd för att förlora den lokala växelns lokalkännedom som kan vara viktig i nödsituationer.

Att SOS-alarm som ägs av staten och kommunerna gemensamt, nu inför en nationell mottagning av samtal har varit en åtgärd för att kunna arbeta mer effektivt och möta kritiken om att samtalen inte besvaras tillräckligt snabbt.

– Man kommer inte förlora kontaken med det lokala. Det pågår parallellt under samtalet att man larmar ut och dirigerar resurserna mot olyckan eller händelsen, säger Daniel Lundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".