Snöskoterkörning. Foto: TT.
Snöskoterkörning. Foto: TT.

Renskötare vill slippa hjälmkravet

Niila Inga: Det fungerar inte
1:04 min

Från och med årsskiftet måste snöskoteråkare bära hjälm. Men det finns renskötare som hoppas på undantag från regeln.

– Visst är skyddsutrusning bra men det får inte vara så att skyddsutrustningen ger skador. Det måste vara väldigt lätta smidiga saker så att man inte får andra skador, till exempel i nacken, axlar och skuldror, säger Niila Inga som är renskötare i Laevas sameby i Kiruna. 

Han berättar att det blir många timmars skoteråkande varje dag under renskötselarbetet. Och han har själv provat att köra med hjälm.

– Det fungerar inte. Det är ofta svårt att reglera temperaturen. Det blir svettigt, det blir kallt och man fryser, säger Niila Inga.

Bara några dagar före jul meddelades det att de som åker snöskoter och fyrhjuling måste ha skyddshjälm. Men Svenska samernas riksförbund vill inte att kravet på skyddshjälm ska gälla för renskötare.

Transportstyrelsen har också meddelat att myndigheten har möjlighet att införa undantag från kravet att använda skyddshjälm.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".