Litet barn hänger på pappans rygg. Foto: Hasse Holmberg/TT
Foto: Hasse Holmberg/TT

Skilsmässobarn reser långt

Analytiker SCB: Kan leda till sämre kontakt
1:19 min

Barn i Norrland har ofta långa avstånd mellan sina separerade föräldrar.

Statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att det är betydligt vanligare i norra Sverige att barn som har separerade föräldrar får resa långt till den förälder de inte bor med.

– I hela Sverige är det ungefär femton procent av barnen som har mer än fem mil till den andra föräldern, men i norra Sverige är det en betydligt högre andel, säger Karin Lundström som är analytiker på SCB.

Överkalix är den kommun som har högst andel barn som har långt mellan föräldrarna. Där reser 45 procent av barnen mer än fem mil för att träffa den förälder de inte bor med.

– Några andra exempel är Arjeplog, Åsele och Jokkmokk, säger Karin Lundström. Där reser omkring 40 procent av barnen långa sträckor för att träffa den andra föräldern.

Enligt Karin Lundström kan de långa avstånden leda till att barn får sämre kontakt med den föräldern som de inte bor med.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".