. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Kylan påverkar tågtrafiken

Björn Nilsson VD: "Det ska fungera"
1:45 min

Det är kallt i stora delar av länet och så gott som hela Norrbotten väntas få ner mot -30 och på sina håll kallare än så i slutet av veckan. Men redan idag har Norrtåg ställt in tåg mellan Kiruna och Luleå.

Tågtrafiken har tidigare år brottats med inställa avgångar i samband med just sträng kyla och det kan få konsekvenser även denna gång. Under onsdag förmiddag rapporterar inte SJ om några inställda tåg men Norrtåg har ställt in tåg mellan Kiruna och Luleå på grund av kylan. 


 − Det vi har gjort är att sätta en köldgräns. När temperaturen kryper ner till -30 kör reducerat trafik med ett tåg istället för två och blir det under -35 ställer vi in trafiken och kör ingen ersättningstrafik , säger Björn Nilsson VD SJ Norrlandståg.

Anledningen till att reducera tågtrafiken till ett tågpar istället för två är att på det tåget som rullar ska det finns två lok så att färden ska kunna fortsätta även om ett lok går sönder.
− Vi får dubbel kapacitet och förhoppningsvis fungerar ett av två lok och vi kan fortsätta vår färd, säger Björn Nilsson. 

Skulle det bli -35 eller kallare så ställs dock allt trafik in och det är tågstationen i Boden som gäller som måttstock.
− Vi mäter klockan 5 på morgonen och då är det den temperaturen som gäller. Om det sedan är kallare på andra ställen tar vi ingen hänsyn till det,

 Kan man lite på att tågen rullar om det blir runt -30.

— Ja, det ska fungera, säger Björn Nilsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".