Bränslepump, mack, bensinstation, statoil. Foto: Statoil

Statoil tar bort rapsoljan från sin diesel

Statoil: Dieseln blir mer funktionell utan rapsolja
1:35 min

Sträng kyla kan orsaka problem för dieseldrivna fordon. Ett av de större bränslebolagen har rapsolja i dieseln för att göra den miljövänligare, men det är också det som kan ställa till problem. 

Men Statoil kommer nu på grund av den kraftiga kylan i Norrbotten att ta bort rapsoljan som gör dieseln miljövänligare men köldkänsligare. 

− Vi har beslutat idag om att ta bort tillsatserna och levererar snart ren diesel, säger Mikael Mörnsjö som är produktspecialist på drivmedel på Statoil.

Men det kommer att ta några dagar innan det är den köldtåligare dieseln som kan tankas till fordonen eftersom det bränsle som är i mackarna nu fortfarande har tillsatsen rapsolja. 

Statoils beslut att ta bort tillsatsen gör att de ansluter sig till de flesta andra bränslebolag i Norrbotten som har ren diesel. 

OK-Q8 i Norrbotten, Shell/ST1, Qstar, Bilisten och Skoogs bränsle har inte rapsolja i sin diesel under vintern för att slippa problem.

Med rapsolja i dieseln börjar den bli trögflytande vid kallare än minus 30 vilket kan ställa till problem både i mackar och i fordon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".