Polisens presskonferens efter flygplanskraschen i Jokkmokksfjällen. Patrik Ström t.h. Foto: Marja Påve/ Sameradion & SVT Sápmi.
1 av 2
Polisens presskonferens efter flygplanskraschen i Jokkmokksfjällen. Patrik Ström t.h. Foto: Marja Påve/ Sameradion & SVT Sápmi.
Polishelikopter. Foto: Polisen.
2 av 2
Polishelikopter. Foto: Polisen.

Idag fortsätter arbetet vid haveriplatsen

Kriminalinspektör Patrik Ström: Det är svåra förhållanden att arbeta i
1:35 min

Idag fortsätter arbetet med att utreda gårnattens flygolycka i fjällen väster om Ritsem. Under morgonen har polisen tagit hjälp av såväl räddningstjänsten som Försvarsmaktens bergspluton för att till en början sanera olycksplatsen.

Det går ännu inte att säga något om olycksorsaken, men planets så kallade svara lådor kommer förhoppningsvis att senare kunna ge svar på varför postflyget kraschade.

– Arbetet kommer fortsätta under dagen, så fort det blir ljust och vi kan lyfta ut personal till kraschplatsen. Väl därute kommer vi börja söka efter de två besättningsmännen och den svarta lådan.

Han vittnar också om att olycksplatsen ligger oländigt till och att det råder svåra förhållanden i området. Arbetet försvåras också av att man inte kan ta sig med snöskotrar till olycksplatsen då Akkajaure har öppet vatten.

Nu har personalen kommit ut till haveriplatsen och då har man beslutat sig för att försöka sanera olycksplatsen. Flygplansbränslet läckte ut i det hål som förorsakats av flygplanshaveriet och behöver saneras bort för att Statens Haverikommission ska kunna utföra sitt arbete på platsen.

Haveriplatsen ligger väster om Ritsem och bergmassivet Akka, cirka tre mil från närmaste farbara väg. Platsen ligger bokstavligt talat i väglöst land på kalfjället. Mellan den farbara vägen och olycksplatsen finns stora områden av öppet vatten, vilket gör att all transport av personal och utrustning sker via helikopter.

För att kunna se till att den personal som flygs ut till olycksplatsen kan få tak över huvudet om vädret skulle slå om kommer polisen att använda sig av en renvaktarstuga som tillhör Sirges sameby.

Igår meddelade samebyns ordförande Jacob Nygård att man ställer renvaktarstugan till räddningsarbetets förfogande.

Vädret kan snabbt slå om i fjällen och orsaka att helikoptern inte kan komma ut och hämta de som befinner sig på fjället, vilket gör att det är viktigt att det finns en plan för att inte räddningsarbetare ska bli kvar på kalfjället i oväder.

Polisens arbete är nu i ett förundersökningsskede, där inriktningen är att hitta den pilot och styrman som fanns i planet vid kraschen. Vidare är eftersökandet av flygplanets svarta låda av intresse.

Parallellt med arbetet på platsen fortgår utredningsarbetet med bland annat förhör för att få en så god bild som möjligt av händelseförloppet.

Det var två norska F-16 plan som lokaliserade haveriplatsen vid Akkajaure, natten mot fredag. Här kan du se videon som publicerats hos den norska radion NRK. På videon syns även en norsk räddningshelikopter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".