Delar av den svarta lådan har hittats. Foto: Knut Haarvik/NRK Nordland.
1 av 6
Delar av den svarta lådan har hittats. Foto: Knut Haarvik/NRK Nordland.
Foto: Knut Haarvik/NRK Nordland
2 av 6
Foto: Knut Haarvik/NRK Nordland
Akkajaure. Karta: Carto DB.
3 av 6
Akkajaure. Karta: Carto DB.
Foto: Knut Haarvik/NRK Nordland
4 av 6
Foto: Knut Haarvik/NRK Nordland
De delar av den svarta lådan som hittats omhändertas. Foto: Knut Haarvik/NRK Nordland.
5 av 6
De delar av den svarta lådan som hittats omhändertas. Foto: Knut Haarvik/NRK Nordland.
Foto: Knut Haarvik/NRK Nordland.
6 av 6
Foto: Knut Haarvik/NRK Nordland.

Delar av svarta lådor har hittats

Jonas Bäckstrand: Lådan är kraftigt demolerad av kraschen
2:28 min

Varför postflygplanet kraschade i Lapplandsfjällen är fortfarande okänt. Men under lördagen gjordes viktiga fynd vid haveriplatsen i närheten av sjön Akkajaure, som kan förklara olyckan.

Under lördagen fortsatte arbetet vid på platsen för flygplanshaveriet, vid Oajevagge mellan Akkajarure och Norska gränsen. 18 personer från räddningstjänst, Försvarsmakten, Statens haverikommission och polisen arbetade med att sanera och leta efter främst besättningens kvarlevor och den så kallade svarta lådan, som egentligen består av två delar. 

Under lördagen hittade också personal från Statens haverikommission delar av de svarta lådorna. Nu återstår undersökning av de återfunna delarna för att se vad det kan ge.

– Vi har hittat den ena av flygplanets två så kallade svarta lådor och det är något som kommer föra utredningen framåt, hoppas vi, säger haverikommisionens ordförande Jonas Bäckstrand.

Den låda som hittats är kraftigt demolerad av kraschen, men Statens haverikommition tror att den är komplett och hoppas att det ska gå att utläsa information från den.

– Vi har hittat den låda som registrerar tekniska uppgifter om flygningen. Sedan finns det en annan låda som vi inte hittat ännu och som tar upp ljud från cockpit, det vill säga vad piloterna säger till varandra. Den har vi alltså inte hittat mer än delar av.

Olycksplatsen utgör en stor grop i marken som är cirka 30 meter i diameter. Gropen var fylld med flygfotogen som fått pumpas upp.

Under lördagen pumpades cirka 1.3 kubik flygfotogen upp från gropen. Troligtvis kommer det att pumpas upp mer flygfotogen under söndagen.

– När arbetet avbröts igår hade man tagit hand om 1,5 kubik flygfotogen.

Han betecknar lördagen som bra. Vädret i området var stabilt med 20 grader kallt, men knappt någon vind, så de kunde jobba på bra.

Flygfotogenet som pumpas upp lastas i fat som lyfts ut till platsen med helikopter, för att sedan transporteras bort och omhändertas.

De två personer som saknas efter flygplanskraschen är inte återfunna. De saknas fortfarande och deras kvarlevor antas enligt polisen finnas i den krater som bildats efter olyckan.

Enligt flygledningen var det en normal flygning på rätt höjd och med rätt kurs.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".