Northland Resources anrikningsverk i Pajala. Foto Nils eklund/Sveriges Radio
Northland Resources anrikningsverk i Pajala. Foto Nils eklund/Sveriges Radio

Anrikningsverket i Kaunisvaara till salu

Bolaget som köpte anrikningsverket i Kaunisvaara sommaren 2015, Abecede, försöker nu sälja utrustningen eftersom man bedömer att tiden för att få en nystart för Northlands konkursade gruva är på väg att rinna ut.

– Jag är mycket besviken, men vi har inte lyckats med att få LKAB att leverera malm för anrikning i Kaunisvaara och då återstår bara för oss att sälja anrikningsverket, säger Bert Nordberg, som är en av Abecedes delägare.

Har ni gett upp planerna på att få igång gruvan?

– Nej, vi har inte gett upp. Så länge våra grejer inte är sålda, har vi inte gett upp. Råvaruprisernas utveckling har gjort att LKAB har mycket andra bekymmer, så de orkar kanske inte med det här också.

Har ni inlett försäljningen?

– Vi har börjat titta på olika alternativ nu, det finns ju utländska intressen som behöver sådana här verk, det finns firmor som sysslar med skrot så det finns lite olika alternativ som vi tittar på just nu.

Hur bedömer ni chansen att få tillbaka de 50 miljoner ni satsade?

– Ja, det kan vi nog få, säger han. Men jag vill understryka att det inte var idén. Vi köpte det inte för att tjäna pengar på att sälja skrot. Vi köpte det för att vi skulle få igång anrikningsverket. Jag vill göra det tydligt.

Bert Norberg säger att han är mycket besviken på politiker och beslutsfattare som enligt honom inte gjort tillräckligt för att rädda gruvan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".