Jakob Thörnqvist, markarbetare
Jakob Thörnqvist, mark och anläggningsarbetare.

Tjälen kom plötsligt

"En meter stenhård tjäle"
1:32 min

Kallt väder och lite snö har gjort att tjälen slagit till med full kraft. Det här har inneburit problem för till exempel kommunala vattenledningar som gått sönder.

Tjälen ställer till det även för de markarbeten som måste vara i gång under vinterhalvåret.

– Det är cirka en meter, stenhård tjäle. Det största problemet är att kablar som går för grunt och är fastfrusna i marken kan gå sönder när man gräver i marken, säger Jakob Törnqvist jobbar som jobbar som mark- och anläggningsarbetare vid ett bygge på Porsön, utanför Luleå

Tjälen påverkas bland annat av snö som isolerar och vintrar då snön faller tidigt kan det vara nästan tjälfritt.

Hur djup tjälen blir beror till stor del på hur mycket vatten jorden innehåller när det fryser på. I torr jord går tjälen djupare. I vattenmättad jord blir tjälen inte lika djup men kan ta längre tid på sig att tina.

Den minst sagt blöta hösten i kombination med lite snö och plötslig kyla har gjort att tjälen i år fryst på fortare än vanligt.

– När vi gick på julledighet den 23 december var det knappt någon tjäle alls i marken, men sedan blev det kallt över jul och nyår och då var det betydligt mer tjäle i marken, men det är inte så mycket att fundera på. Det är bara att anpassa sig säger Jakob Törnqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".