Ann-Sofie Eriksson på SKL och husbygge. Foton: Sveriges kommuner och landsting och Christine Olsson/TT.
Ann-Sofie Eriksson på SKL om regeringens förslag för att öka bostadsbyggandet. Foton: Sveriges kommuner och landsting och Christine Olsson/TT.

”Företag bygger bostäder – inte kommuner”

Ann-Sofie Eriksson: Skyldiga att agera på affärsmässiga vilkor
1:12 min

Sveriges kommuner och landsting (SKL) är generellt positiva till regeringens förslag om ökat bostadsbyggandet i kommunerna men poängterar samtidigt att det är företag och inte kommuner som bygger bostäder.

– Staten kan inte tvinga fram att kommunerna ska bygga. Kommunerna bygger inte bostäder, det gör företag och när det gäller de allmännyttiga bostadsbolagen så är de enligt lagen skyldiga att agera på affärsmässiga vilkor som alla andra företag, säger Ann-Sofie Eriksson är divisionschef på SKL. 

Förslaget togs emot väl av Sveriges kommuner och landsting, SKL, men man vill dock påpeka att det är företag och inte kommuner som bygger bostäder.

SKL säger att det finns detaljplaner för 173 000 bostäder klara i 50 av Sveriges största kommuner. För de andra kommunerna handlar det om att hitta attraktiv mark som inte har exempelvis strandskydd där företag vill bygga.

– Det finns detaljplaner som är färdiga att bygga på om det finns företag som är villiga att bygga på dom, säger Ann-Sofie Eriksson.

– Det är självklart att det här är en viktig utveckling framöver men det som är ett problem för kommunerna det är att hitta mark som går att bygga på i attraktiva lägen där det inte ligger statliga restriktioner.

– Det är ett problem och att vi hittar effektiva system som kommunerna jobbar med också, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".