Peter Rosén, naturfotograf. Foto: Peter Rosén/LapplandMedia och Linnea Luttu/Sveriges Radio.
Peter Rosén, naturfotograf. Foto: Peter Rosén/LapplandMedia och Linnea Luttu/Sveriges Radio.

Han vill sätta Luleå på kartan för norrskensturism

Fotografen Peter Rosén: Sprid dina bilder
1:17 min

Abisko är redan där. Nu kan Luleå få en plats på norrskenskartan i världen. Det tror Peter Rosén, norrskensfotograf som anordnar fotokurser för turister i Abisko.

– Platser som Kiruna och Jukkasjärvi, självklart finns de också med på norrskenskartan. Men Luleå, absolut. Det finns jättefina förutsättningar och fina miljöer även där för norrskensturism. Som en del av det har vi lagt ut en norrskenskamera vid Brändö konferens som fotar norrsken live kontinuerligt, säger norrskensfotografen Peter Rosén.

De här bilderna kan vem som helst följa i en app som bland andra Peter Rosén varit med och utvecklat.

– När den appen då sprids, så kommer alla i världen kunna se var norrsken finns för tillfället och självfallet kommer folk vilja resa dit där det finns bäst möjligheter för norrsken, säger han.

Peter Rosén tror att ett annat sätt att sprida bilden av Luleå som norrskensstad, är att lokala fotografer själva sprider sina bilder.

– Pumpa ut riktigt bra bilder. Bilder säljer. En uppmaning till alla luleåfotografer, ut och sprid dem! Vilket redan görs till viss del. Men sprid dom i sociala medier. Visa att vi faktiskt har bra möjligheter även där, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".