Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bogserbåten Viscaria i Luleå. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
Bogserbåten Viscaria i Luleå kan få sällskap av nya och större båtar kommande år. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

Luleå hamn måste köpa nya bogserbåtar

Det kan bli två nya båtar
2:24 min

Luleå hamn måste investera i nya bogserbåtar. Hur många har att göra med om muddringsprojektet Malmporten blir av.

Om muddringsprojektet Malmporten blir av kommer runt 3,5 miljarder kronor att satsas i muddringar, nya kajer och nya skeppslastare. Ytterligare ett par hundra miljoner måste Luleå hamn investera i bogserbåtsflottan.

– Ja kraven kommer att öka på vår bogserbåtsflotta när vi får större fartyg, säger John Sundvall är teknisk chef på Luleå hamn.

Malmporten innebär att nästan fyra gånger så stora båtar ska in till Luleås hamn. Då räcker inte kapaciteten på de tre bogserare som finns idag. Två nya bogserbåtar kommer då att behövas. Men även om hamnen inte ska muddras så måste en ny bogserbåt köpas in för att klara nya krav.

– Ja vi måste ha en ny bogserbåt, helst redan i dag det ha med ökade säkerhetskrav, säger John Sundvall.

Det finns flera skeppsvarv som bygger bogserbåtar. Men inte så många som bygger bogserbåtar för dom speciella förhållandena i norra Bottenviken, som kräver mera av en bogserbåt.

– Vi har våra isförhållanden som ställer speciella krav. Så en bogserbåt måste ha en viss is-klassning men även ha kapacitet att bryta is, det är nämligen vi som är skyldig att hålla hamnen isfri, säger John Sundvall på Luleå hamn.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".