En hare. Foto: Paul Kleiven/TT
1 av 2
Foto: Paul Kleiven/TT
Anders Nystedt, smittskyddsläkare NLL. Foto Stig-Arne Nordström / Sveriges Radio.
2 av 2
Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten. Foto Stig-Arne Nordström / Sveriges Radio.

2015: Harpestens värsta år

Smittskyddsläkaren: Många sjuka vid kusten
1:40 min

2015 var det värsta året någonsin för Norrbotten när det kommer till harpesten. Totalt drabbades över 400 personer i länet av harpest under året.

– Det beror på att det varit en stor epidemi bland gnagarna ute i skog och mark, framförallt hararna. Det fick vi ju indikationer redan tidigt under sommaren att man hade sett döda harar i skogen eller i trädgårdar. Det följdes ju då utav att man såg väldigt många patientfall, framförallt här nere vid kusten, säger Anders Nystedt som är smittskyddsläkare i Norrbotten.

Totalt var det 860 personer i hela landet som insjuknade i harpest under 2015 enligt Folkhälsomyndigheten. Av dessa var det 404 som blev sjuka i Norrbotten.

– I Norrbotten så är det här det värsta året någonsin. Senast 2012 hade man drygt 200 fall och det är väl toppåret dess för innan, förklarar Marika Hjertqvist som är epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Framförallt vid kusten i Luleåområdet och lite in mot Boden var det värst drabbade området. Så det är ganska lokal spridning på sjukdomen.

Anders Nystedt tror att 2016 kommer bli ett betydligt lugnare år.

– Jag tror det kommer ta ganska många år innan vi kommer i närheten av en sådan här epidemi.


Fakta om harpest

Harpest är en sjukdom som främst drabbar olika gnagare men den kan överföras till människor. En person kan smittas på flera olika sätt, till exempel genom bett från en smittad mygga eller vid direkt beröring med ett smittat djur.

Den som drabbas av harpest får hög feber, illamående och huvudvärk. Om personen smittas genom direktkontakt med ett sjukt djur eller av ett insektsbett uppstår i regel ett sår lokalt och de närliggande lymfknutorna förstoras och blir ömma.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".