Den nedlagda järnvägen kan bli en toppmodern testbana, enligt Lars-Åke Tjernström, vd vid Rail test nordic. Foto: Per Vallgårda, Sveriges Radio
Den nedlagda järnvägen kan bli en toppmodern testbana, enligt Lars-Åke Tjernström, vd vid Rail test nordic. Foto: Per Vallgårda, Sveriges Radio

Planer på kall testjärnväg väcker intresse

Kommunalrådet: Tåg som står stilla för kylan gör mig positiv
1:30 min

I dag hålls ett seminarium i Skellefteå om planerna på en testjärnväg mellan Jörn och Arvidsjaur.

Tanken är att den nedlagda sju mil långa järnvägen mellan Jörn och Arvidsjaur ska användas för att testa tåg och järnvägsutrustning i vinterklimat.

Lotta Åhman, socialdemokratiskt kommunalråd i Arvidsjaur, ska vara med på seminariet.

– Det skulle betyda arbetstillfällen, det skulle betyda att vi får inflyttning, det skulle vara otroligt positivt för kommunen, som jag har förstått det så handlar det initialt om väldigt många arbetstillfällen.

Bakom planerna på att förvandla den nedlagda tvärbanan mellan Jörn och Arvidsjaur till en vintertestjärnväg ligger företaget Rail test nordic, som arbetar med stöd av bland annat flera kommuner och länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten.

För att planerna ska bli verklighet krävs investeringar i mångmiljonklassen och att staten går in med stöd för att rusta upp järnvägssträckan till toppskick.

Tanken är att tågtillverkare från hela världen ska hyra in sig på banan och använda laboratorier verkstäder, hotell och annan service som ska byggas upp i Jörn, Glommersträsk och Arvidsjaur.

Vid seminariet i Skellefteå deltar bland andra flera tågtillverkare som visat intresse för testjärnvägen och Lotta Åhman ser optimistiskt på möjligheten att planerna ska kunna förverkligas.

– Jag känner en positiv anda i och med att vi har det här kalla klimatet och att vi då ska kunna testa tåg i kallt klimat så vi ska slippa få de här tågen som står stilla för att de klarar inte kölden. Det är ju en samhällsekonomisk fråga också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".