Julia Engström, My Gabrielsson, Linnéa Enbom, Felicia Lindh, Företagsevent Norr UF. Foto: David Ohlsson/Sveriges Radio.
Julia Engström, My Gabrielsson, Linnéa Enbom, Felicia Lindh, Företagsevent Norr UF. Foto: David Ohlsson/Sveriges Radio.

Rekordmånga UF-företagare i Norrbotten

4:10 min

Det är rekordmånga elever i Norrbotten som är med och driver Ung företagsamet, så kallade UF-företag, under detta läsår än tidigare.

– Jag tror att man har sett kompisar driva UF-företag tidigare år och sett hur roligt de haft och hur mycket de har utvecklats. Sedan tror jag också att det ligger lite i tiden det här med entreprenörskap och att våga ta för sig och tro på sig själv, ha en egen idé och föra fram den, säger Jessicka Sörmling som är projektledare för Ung företagsamhet i Norrbotten.

Totalt är 828 elever med och driver 280 företag under läsåret 2015/2016 från länets alla kommuner, vilket kan jämföras med förra läsåret då 644 elever var med och drev 231 företag.

– I år är det mycket eventföretag. Tidigare år har det varit mer att man har köpt in produkter och sålt dem eller att man har försökt ta fram en ny egen produkt, berättar Camilla Hansson som är lärare på ekonomiprogrammet i Luleå som arbetat sedan 2003 med elever och UF-företag.

Lovisa Larsen, som driver företaget Kidsevent UF, säger att det är ganska modernt på ett sätt att driva företag.

– Det är många som kommer med nya idéer som kan förverkliga dem. Sedan är det ganska enkelt att marknadsföra sitt eget företag och nå ändå stora kundkretsar i och med att man kan arbeta via internet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista