Niklas Lundgren, advokat. Foto: Fanny Bergvall/Sveriges Radio.
1 av 2
Niklas Lundgren, advokat. Foto: Fanny Bergvall/Sveriges Radio.
Luleå tingsrätt
2 av 2
Luleå tingsrätt. Arkivfoto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.

Pilotprojekt för ökad rättssäkerhet

1:35 min

Unga människor med till exempel ADHD eller Asperger är överrepresenterade både som brottsoffer och gärningspersoner.
I Luleå startas nu ett pilotprojekt för att få till en ökad rättssäkerhet för personer med neuropsykiska funktionsnedsättningar

För att öka förståelsen och kunskapen inom rättsväsendet startar nu i Luleå ett rikstäckande pilotprojekt där målet är att unga personer med dessa funktionsnedsättningar ska få ökade möjligheter att göra sin röst hörd i rättsprocessen samt att bland annat polisen ska få en ökad förståelse och kunna skapa sig en bättre bild av vad som skett. Målet är att få till en ökad rättssäkerhet för personer med neuropsykiska funktionsnedsättningar.

−Vi ska ta fram ett utbildningsmaterial tillsammans med rättsväsenets och skolan. Det finns ett stort behov av att öka kunskapen om funktionsnedsättningar, säger Ingri Vestin, projektledare på Brottsofferjouren i Luleå.

Advokat Niclas Lundgren har haft flera uppdrag som målsägarbiträde och kommer alltså i kontakt med både brottsoffer och misstänkta brottslingar. Han känner igen problematiken med överrepresentationen av personer med t.ex. ADHD eller Aspergers i rättssalarna.

— Jag tycker det här är jätteviktig av flera olika skäl. Det främsta är förstås att det ska bli en ökad rättssäkerhet för de här personerna. Jag kan bara konstatera att vi inom rättsväsendet kanske inte alltid haft rätt kunskap om de här frågorna.

Något som kan få konsekvenser inne i rättssalen.

—Det kan innebära att de här personerna inte kommer till tals på rätt sätt, man förstår dem inte riktigt och det kan i slutändan innebära att de inte får sin sak prövad på rätt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista