Hockeyrink vitklädda och mörka hockeyspelare.
1 av 3
Luleå MSSK gästades av Leksands IF. Foto: Niclas Åkerström/Sveriges Radio.
Hockeyrink vitklädda och mörka hockeyspelare.
2 av 3
Luleå MSSK gästades av Leksands IF. Foto: Niclas Åkerström/Sveriges Radio.
Hockeyrink vitklädda och mörka hockeyspelare.
3 av 3
Luleå MSSK gästades av Leksands IF. Foto: Niclas Åkerström/Sveriges Radio.

Sviten bruten för Luleå/MSSK

1:43 min

Tio matcher, så lång blev vinstsviten för Luleå Hockey/MSSK innan Leksands IF satte stopp för segertåget i den andra matchen på två dagar mellan lagen. Men samtidigt förlorade Linköping så laget leder fortfarande Riksserien.

Det ser ut att bli en benhård kamp om förstaplatsen i damernas riksserie. När Luleå/MSSK gästades av Leksands IF för andra matchen i rad hade laget med sig imponerande tio segrar i ryggen.

Men bortalaget hade fått vila ut ordentligt efter gårdagens resa och rivstartade i den första perioden. Med en aggressiv press tillät man inte Luleå/MSSK göra några enkla uppspel och drygt åtta minuter in i matchen fick man utdelning när Elin Lundberg sköt en fin backhand förbi Sara Sundqvist vänstra kryss.

Målet kom i powerplay efter en utvisning som var alt annat än solklar. Men det var knappast matchavgörande och det skulle komma mer. 

– Man brukar snacka om himmel och helvete och det här var verkligen det. Vi samlade ihop oss på hotellet efter matchen igår och gick igenom det som vi gjorde fel då och behövde förbättra tills idag. Sen höll vi vår matchplan till 100 procent, säger Christer Sjöberg, tränare i Leksands IF. 

I mittenakten fortsatte bortalaget sitt framgångsrika spel och 1:28 in i perioden rasslade det till i nätmaskorna igen. Den gången blev målet dock bortdömt – men Leksand skulle få anledning att jubla igen.

När uret stod på 2:36 styrde nämligen Sofia Engström in Ebba Anderssons skott bakom en skymd hemmamålvakt. Lite senare var samma Engström på väg att göra en repris på sitt tidigare mål men den gången gick styrningen utanför. 

3-0-målet kom istället genom Hanna Lindqvist när hon helt ensam kunde stå och peta in en retur framför kassen. Då fick Sara Sundqvist nog och i samband med hemmalagets time-out kom Maria Omberg istället in i hemmamålet. 

– Jag känner inte alls igen oss. Vi hamnar i lite onda mönster och kommer inte ur dem. Leksand fortsätter att mala på och vi lyckas inte alls komma upp i den standard som vi är vana vid, säger lagkapten Emma Eliasson.

Efter avbrottet tätade Luleå/MSSK till sitt försvarsspel men framåt kom man inte till de riktigt heta lägena. Samtidigt var Denise Reuterström omutbar i bortamålet och stod för en riktigt stabil insats.

Spiken i kistan stod Ilze Bicevska för när hon först snodde åt sig pucken i offensiv zon, väggspelade med Iveta Koka och avslutade i öppet mål.

4-0 och ridå för Luleå/MSSK som trots förlusten ligger kvar i toppen av tabellen. Linköping förlorade nämligen borta mot HV71.

– Vi vill verkligen kriga för förstaplatsen. Vi vet att vi är sjukt starka här på hemmaplan med vår publik i ryggen så det är viktigt för oss att vi kan sluta där, säger Emma Eliasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista