Hängande blåmes. Foto: Sveriges Radio.
1 av 2
Hängande blåmes. Foto: Sveriges Radio.

Småfåglar får kämpa i vinterkylan

Lena Bondestad, naturvårdsdhandläggare: Kritiskt med energirik mat
1:05 min

Nu när det är väldigt kallt ute så blir det kärva tider för många småfåglar.

Och då gäller det att fåglarna får i sig mat för att kunna klara av kylan.

– Det kritiska är att de måste ha tillräckligt med mat. Det mesta av maten går ju upp till uppvärming av kroppen så har de bra tillgång till mat så klarar dom sig vanligtvis, säger Lena Bondestad är naturvårdsdhandläggare på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Såhär års kan vi framförallt se olika mesar och sparvar, till exempel talgoxe, blåmes, talltita och gulsparv. Men när det blir så kallt som de senaste veckorna så får fåglarna svårt att klara sig.

– Det bästa är att köpa solrosfrö och hampafrö, för dom är energirika och de gillar fåglarna. Sedan kan man gärna hänga upp en talgbit, man kan köpa späck på affären. För då får de ju lite energirik omväxling i kosten och det är ju det de behöver.

Och stödmatningen kan ha gett resultat.

– Det finns en art av hackspett, gråspätten. En gröngrå hackspett som inte är så vanlig. Den kan ha gynnats av fågelmatningen. Det är en spekulation men de är påfallande mycket kring fågelbord. För tio år sen såg man dom knappt där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".