Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hund. Foto: Scanpix
Vi går allt oftare till veterinären med våra husdjur. Foto: Scanpix

Fler veterinärbesök leder till dyrare försäkringar

Carina Aho, Folksam: Omöjligt att jämföra pris för djurägaren
1:48 min

Djurförsäkringar blir allt dyrare ökar i takt med att vi oftare går till veterinären med våra husdjur. Nu försöker ett av försäkringsbolagen öka priskonkurrensen mellan veterinärklinikerna för att dämpa kostnadsökningen.

− Vi kan se att priserna skiljer sig åt ganska kraftigt och det stora problemet är att det är svårt, eller rent ut sagt omöjligt, att jämföra priser för djurägaren, säger Carina Aho, affärschef för Folksam djurförsäkringar.

Svenskarnas veterinärbesök har ökat kraftigt de senaste åren i takt med att behandlingsmetoderna utvecklats och att vi samtidigt vill ge husdjuren all tänkbar vård som står till buds.

Smådjursägarna i Norrland har tidigare lagt ned i snitt 10-15 procent mindre på veterinärbesök än i övriga landet, men skillnaden är nu bara cirka fem procent, enligt Anette Henriksson, vd för försäkringsbolaget Sveland, och skillnaden är nu bara omkring fem procent.

Eftersom försäkringar står för hälften av veterinärkostnaderna har den här utvecklingen gjort att bolagen höjt premierna. Till och med tredje kvartalet 2015 ökade försäkringsbolagens premieinkomster med nästan sju procent jämfört med tredje kvartalet året dessförinnan.

Folksam försöker nu öka öppenheten om priserna hos olika veterinärer.

– Det vi vill göra är att skapa en större pristransparens så att det till exempel på hemsidor finns information om riktpriser så att man själv kan jämföra och aktivt val utifrån sin egen situation och plånbok.

Bolaget har tecknat avtal med en veterinärkedja om prisöppenhet, och fler är på gång, säger Carina Aho.

– Vi jobbar redan nu med att teckna ytterliga avtal och då är det här en av de viktiga delarna för vi tror ju att med hjälp av en ökad pristransparens, att kunderna själva kan välja, så kommer vi att påverka prisutvecklingen, som vi inte tycker är riktigt bra.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".