Ingela Lindqvist, Vitåskolan
Ingela Lindqvist, representerar Vitåskolan. Foto: Sebastian Wiklander/Sveriges Radio

Skarp kritik mot skolutredningen i Luleå

1:24 min

Gör om hela utredningen! Det är ett av beskeden samverkansgruppen Hela kommunen ska leva och lära har till Barn- och utbildningsförvaltningen.

Hela kommunen ska leva och lära är medborgargruppen som kritiserar Luleå kommuns projekt Framtidens skola. Och man kritiserar hårt.
Efter att Barn- och utbildningsförvaltningen har kommit med sin utredning på 381 sidor har samverkansgruppen nu gått samman och läst utredningen. Idag meddelade man sin ståndpunkt i frågan. Fyra av dem:

Barnen är inte i fokus.
Processen kring Framtidens skola är oacceptabel.
Utredningen svarar inte på hur problemen ska lösas.
Underlag gällande ekonomi och elevtransporter är missvisande och felaktiga.

Hela kommunen ska leva och lära samlades i Vetenskapens Hus i Luleå för att tillkännage vad man tycker och krävde då att hela utredningen ska göras om.

– Vi vill att politikerna ska sätta ned foten och säga "Stopp och belägg. Det här går inte", säger Vitåskolans representant Ingela Lindqvist. 

Klöverträskskolans representanter var Daniel Nylén och Sofia Larsson.

– Barnen är inte i fokus i utredningen det är vi överens om. Det vill vi ha och det är det vi längtar efter, säger Larsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista