Alexander Majorov känner att formen är tillbaka efter benmärgsdonationen i november. Foto: Per Vallgårda, Sveriges Radio
Alexander Majorov känner att formen är tillbaka efter benmärgsdonationen i november. Foto: Per Vallgårda, Sveriges Radio

Majorovs tunga EM-uppladdning

"Det var en tuff tid"
1:38 min

EM i konståkning i Bratislava i Slovakien inleds i dag. Sent på eftermiddagen åker Alexander Majorov från Luleå sitt korta program.

Det är sjätte gången han tävlar i EM men uppladdningen har inte varit som vanligt på grund av den benmärgstransplantation han gjorde till sin cancersjuka pappa i november.

– Det stämmer, för efter den är det som att börja på nytt med sommarträning, man har noll kondition kvar. Sedan får man jobba på och slita för att få tillbaka den snabbare än man egentligen ska. Det var en tuff tid, men konditionen är på väg tillbaka, hela grejen är tillbaka, hoppen och allt.

Efter benmärgstransplantationen till sin pappa i november fick Alexander Majorov stå över flera tävlingar, bland annat SM.

Men nu är han alltså tillbaka.

24-årige Alexander Majorov är Sveriges i särklass främste konståkare just nu, han har tävlat i OS, VM och EM. Som bäst i EM har han blivit sexa 2013.

Inför det här EM:et har Luleåkillen tränat en vecka i Ryssland vid konståkningsskolan i Sankt Petersburg.

– Jag åkte framför allt dit för att få en liten kick också. Man blev glad av att åka dit och fick träna där, och tekniken fick jag hjälp med där också, jag fick jättegod hjälp.

Med tanke på benmärgsdonationen för bara två månader sedan, åker du till EM helt förutsättningslöst den här gången, utan tanke på placeringar, frågar jag Alexander Majorov.

– Förutsättningslöst ska man absolut inte åka till en tävling. Nu känner jag att jag kommit tillbaka till topp tio, resten är att hoppas på att man kommer topp fem eller fyra, så det blir intressant att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".