Den här skissen visar hur de fem jägarna, enligt en av dem, stod i förhållande till varann när 52-åringen träffades. Bild: Ur polisens förundersökning.
Den här skissen visar hur de fem jägarna, enligt en av dem, stod i förhållande till varann när 52-åringen träffades. Bild: Ur polisens förundersökning.

Ung kvinna fälld för dödsskott

1:29 min

Det blev fällande dom för den unga kvinna som åtalats för att under ripjakt öster om Kiruna i höstas ha skjutit en 52-årig kvinna med ett hagelgevär så att hon avled av skadorna.

Den unga kvinnan dömdes på tisdagen till villkorlig dom för vållande till annans död av Gällivare tingsrätt.

– Jag förstår till viss del hur tingsrätten har resonerat men jag anser inte att det går att utesluta att hon träffades av ett skott från en annan person, säger Vera Gärdemalm, kvinnans advokat.

Jaktolyckan inträffade öster om Kiruna i slutet av augusti när ett sälllskap på fem personer var ute för att jaga ripa.

När en flock ripor lyfte avlossade den unga kvinnan ett skott med sitt hagelgevär.

Samtidigt föll en 52-årig kvinna i sällskapet till marken. Hon hade träffats av ett hagelskott i ansiktet och avled kort därefter.

Åklagare Lindha Strömberg åtalade den unga kvinnan för vållande till annans död genom oaktsamhet.

Kvinnan hävdar själv att hon haft tunnelseende och bara såg ripan, hon kan därför inte säga om hon träffat den 52-åriga kvinnan, säger hon.

Ytterligare ett skott avlossades vid händelsen, av en annan jägare i sällskapet, och advokat Vera Gärdemalm ansåg under förhandlingarna i tingsrätten på tisdagen att det inte går att utesluta att det var den jägarens hagel som träffade 52-åringen.

Det ansåg alltså inte tingsrätten som dömde den unga kvinnan till villkorlig dom.

Och domen kommer inte att överklagas.

– Nej, vi har pratat om det och det kommer hon inte att göra. Det har varit så jobbigt under de här fem månaderna och hon vill lägga det bakom sig, säger Vera Gärdemalm.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista