Landstingsstyrelsen sammanträder och diskuterar kritiken från revisorerna. Foto: Sebastian Wiklander, Sveriges radio.
Landstingsstyrelsen sammanträder. Foto: Sebastian Wiklander, Sveriges Radio.

Enigt och oenigt om regionfrågan

2:02 min

En enig landstingsstyrelse sa i går ja till ett förslag från regeringen om att Norrbotten ska få bilda region 2017, om knappt ett år.

Men bakom hörnet väntar ett betydligt mer omvälvande regionförslag som kan innebära att både Norrbottens län och landsting försvinner om tre år.

Och där är politikerna inte alls eniga.

– En Kirunabo som ska ta sig till ett eventuellt regioncentra i en region som omfattar mer än halva Sverige kommer ju inte att kunna klara det på en och samma dag, säger Kenneth Backgård, Norrbottens sjukvårdsparti.

Mattias Karlsson, oppositionsråd för Moderaterna:

–Vi tycker det är ett dåligt förslag just för att vi ser inga vinster för hälso- och sjukvården i Norrbotten genom att man slår samman fyra konkursmässiga landsting i norra Sverige till ett.

Just nu arbetar en statlig kommitté med ett förslag om ny regional indelning av Sverige och inriktningen är att dagens 21 län ska bli väsentligt färre.

Många spekulerar om att kommittén kommer att föreslå sex län och lika många landsting som får det regionala utvecklingsansvaret, precis som region Norrbotten väntas få 2017.

Ett delbetänkande kan komma redan under det närmaste halvåret och i så fall tror många att det kommer att handla om att slå ihop de fyra nordligaste länen redan 2019.

Landstingsstyrelsens ordförande, socialdemokraten Maria Stenberg är försiktigt positiv.

– Jag konstaterar bara att det är den indelning vi arbetar efter i dag , de fyra nordligaste landstingen samarbetar om sjukvårdsfrågor.

Om de fyra nordligaste länen slås ihop till ett väntas det bli dragkamp om var residensstaden och var regionparlamentet ska ligga.

– Det är samma sak där, jag vill inte spekulera i det, det viktiga är att politiken faktiskt river de administrativa hinder som finns för människor och ser till att det blir lättare att nå hälso- och sjukvården och att vi samlar våra resurser, precis som man gjort i Västra Götalandsregionen.

Mattias Karlsson är övertygad om att Norrbotten kommer att ingå i en storregion om tre år.

– Jag är hundra procent säker på att vi kommer att ha ett beslut i riksdagen i riktningen att vi slår samman de fyra nordligaste länen till januari 2019.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista