Revisionsrapporten om Rikshemaffärren presenterades av Luleås kommunledning och företrädare för Lulebo. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio
Revisionsrapporten om Rikshemaffärren presenterades av Luleås kommunledning och företrädare för Lulebo. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio

Slut med tysthetsavtal efter Rikshemaffären

1:04 min

En granskning av Lulebos försäljning av lägenheter till Rikshem i somras presenterades i dag men frågan om varför Lulebos vd Sari Ekblom sparkades fick inget svar.

Orsaken är ett avtal som troligen inte kommer att tecknas igen, säger Yvonne Stålnacke, kommunalråd (S) i Luleå.

– I dag finns det ett avtal skrivet mellan Lulebo och Sari och det är konstruerat på det sättet att båda parter har gjort upp om att inte prata om det, och därför går det inte att göra det.

Den frågan har tagit upp mycket av utrymmet kring affären, var det ett misstag att teckna ett sådant avtal?

– Det tror jag är en fråga man får ha med sig och fundera på, och det tror jag inte vi kommer att göra i fortsättningen.

Det hade alltså varit bättre att kunna kommunicera om varför hon fick sluta?

– Ja, med facit i hand är det naturligtvis så.

Det stormade rejält i somras när det avslöjades att Lulebo skulle sälja 1 600 lägenheter till Rikshem och mycket handlade om att dåvarande vd:n Sari Ekblom sparkades.

Lägenhetsaffären har nu granskats av revisionsfirman KPMG och revisionsrapporten presenterades i förmiddags vid en presskonferens.

– Revisorn konstaterar att vi har följt den policy och riktlinjer som är beslutade i kommunen och att hela affären är dokumenterad och har skötts på ett korrekt sätt. Och eftersom det har ifrågasatts tycker jag det är jätteskönt.

Per Vallgårda, P 4 Norrbotten

per.vallgarda@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista