Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) i talarstolen. Foto: Stig-Arne Nordström / Sveriges Radio.
Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) i talarstolen. Foto: Stig-Arne Nordström / Sveriges Radio.

Han vill att Luleå blir ny residensstad

1:55 min

Om de fyra nordligaste länen i Sveriges slås samman till en ny storregion kan det bli dragkamp, exempelvis om var residensstaden och regionparlamentet ska placeras.

Luleås socialdemokratiska kommunalråd Niklas Nordström tror att Luleås position stärks i ett storlän och tycker att hans stad ska få en viktig funktion.

– Luleå är ju en väldigt starkt positionerad stad i norra Sverige, trots att vi är mindre än både Sundsvall och Umeå är det ändå vi som vinner pris som årets tillväxtkommun, det är vi som omnämns i nationell och internationell media jämfört med de andra två städerna.

– Och man ska komma ihåg att Norrbotten är en fjärdedel av Sverige och det kommer att finnas ett behov av viktiga funktioner i vår del av landet och i vår del av en ny Norrlandsregion.

Just nu arbetar den så kallade indelningskommitté som tillsatts av regeringen med ett förslag till ny länsindelning i Sverige. Många tror att kommittén under det första halvåret i år kommer att föreslå en hopslagning av de fyra nordligaste länen redan 2019.

I sådant nytt storlän, eller storregion nord, ska någon stad utses till residensstad, någon annan får regionparlamentet, och ytterligare någon stad kan bli landstingscentrum.

Niklas Nordström vet redan nu vilken roll han tycker att Luleå ska få.

– För vår del är det verkligt centralt att vi har tillgång till det som handlar om regional utveckling.

Är det residensstad du menar att Luleå ska bli?

– Ja, vad man då väljer att kalla det, men jag tycker att det vore en väldigt viktig position för oss, att vi får vara residenshuvudstaden, det är inte orimligt heller med tanke på geografin, alltså, det är så stor del av Sverige som är kvar när man tittar på Norrbottens län.

Peder Björk, socialdemokratiskt kommunalråd i Sundsvall, svarar så här på frågan om det är en bra ide att Luleå ska bli residensstad.

– Jag tycker det är alldeles för tidigt att spekulera kring det helt enkelt. Jag tycker att det första viktiga steget är vi är överens om att vi ska bilda en region och att den ska bestå av de fyra nordligaste länen.

Är du orolig för att det kommer att bli en dragkamp mellan länen?

– Nej, jag tror inte att det kommer att bli en så stor dragkamp om vi kan vara överens om att när vi fördelar funktioner i hela den här regionen, att vi ska ha en balans så att vi alla kan komma ut och vara vinnare i en sådan här regionbildning.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista