Sofia Jannok. Foto: Photography by Sotarn Otf
Sofia Jannok. Foto: Photography by Sotarn Otf
Veckans färsking vecka 5 2016

”Sofia Jannoks starkaste låt någonsin"

Sofia Jannok är tillbaka med ett nytt album i vår - och singeln This is my land, som släpps på lördag, spelas exklusivt i P4 Norrbotten under veckan.

Har du en ny låt på gång? Vill du vara Veckans färsking i P4 Norrbotten? Hör av dig till oss!

Sofia Jannok har gått från klarhet till klarhet de senaste åren. Från den mer klassiska samiska jojken, genom ett mer modernt sound och”I ryggen på min kolt” på svenska från förra året till nya singeln This Is My Land.

Under våren 2016 släpps ett helt nytt album, uppföljaren till ÁHPI (Wide As Oceans) vilket, förutom strålande recensioner hos en enad kritikerkår, gjorde att den breda publiken fick upptäckta Sofia Jannok genom TV-framträdanden som Allsång på Skansen, Moraeus med mera, och Go Kväll m.fl.

This Is My Land är helt klart det starkaste material som kommit från Sofia Jannok och känns modernt och politiskt aktuellt, samtidigt som det finns en tidlöshet genom den samiska kulturens närvaro. Associationerna till klassiska låtar som och Jefferson Airplanes White Rabbit samt Buffy Sainte-Maries Universal Soldier känns lika oundvikliga som effektfulla.

Nya singeln This Is My Land från Sofias kommande är en samtida anthem som med sitt budskap inte kunde passa bättre att släppas än just på samernas nationaldag. "Jag ville skriva om det land jag ser som norm, där fred råder och alla är välkomna. Utom kolonisatörer" säger Sofia Jannok.

P4 Norrbotten är glada över att få spela denna singel, som släpps på lördag 6/2, exklusivt denna vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista