Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekologisk mat inte alltid den bästa

Publicerat fredag 29 januari 2016 kl 11.18

Ekologiskt framtagna livsmedel är inte nyttigare för oss människor än de som produceras på konventionellt vis, och ekologisk djurhållning är inte alltid bättre för miljön.

De nya rönen kring ekologiskt framtagna livsmedel slår forskare vid International Centre for Research in Organic Food Systems i Aarhus, Danmark, fast i en ny rapport.

Slutsatsen går enligt forskarna stick i stäv med den allmänna uppfattningen, att ekologiskt producerad mat är bättre för både hälsan och miljön.

Ekologiskt innebär färre tillsatser, exempelvis besprutningsmedel och antibiotika. Men det går inte att säga att livsmedel som är framtagna med konventionella metoder är mer skadliga för hälsan.

Vad gäller miljöpåverkan går resultaten isär.

Enligt rapportförfattarna tycks ekologisk mjölkproduktion oftast vara bättre för miljön, medan ekologisk uppfödning av grisar inte är det. Det senare resulterar nämligen i större kväveutsläpp än sedvanlig grisuppfödning.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".