Ekologisk mat inte alltid den bästa

Ekologiskt framtagna livsmedel är inte nyttigare för oss människor än de som produceras på konventionellt vis, och ekologisk djurhållning är inte alltid bättre för miljön.

De nya rönen kring ekologiskt framtagna livsmedel slår forskare vid International Centre for Research in Organic Food Systems i Aarhus, Danmark, fast i en ny rapport.

Slutsatsen går enligt forskarna stick i stäv med den allmänna uppfattningen, att ekologiskt producerad mat är bättre för både hälsan och miljön.

Ekologiskt innebär färre tillsatser, exempelvis besprutningsmedel och antibiotika. Men det går inte att säga att livsmedel som är framtagna med konventionella metoder är mer skadliga för hälsan.

Vad gäller miljöpåverkan går resultaten isär.

Enligt rapportförfattarna tycks ekologisk mjölkproduktion oftast vara bättre för miljön, medan ekologisk uppfödning av grisar inte är det. Det senare resulterar nämligen i större kväveutsläpp än sedvanlig grisuppfödning.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista