Ulrik Nordberg vann guldet. Foto: Niclas Åkerström/Sveriges Radio.
Ulrik Nordberg vann guldet. Foto: Niclas Åkerström/Sveriges Radio.
SM-veckan

Ulrik Nordberg vann SM-guld

5:12 min

Avslutningsdagen för SM-veckan i Piteå innehöll bland annat jaktstart i skidorientering. På Lindbäcksstadion gick Norrbottningsbekante Ulrik Nordberg ut som trea efter lördagens prolog och lyckades köra upp sig till en förstaplats.

SM-veckan i Piteå blev en riktig publiksuccé och många gånger var det till Lindbäcksstadion som de flesta åskådarna valde att bege sig till.

Söndagen var inget undantag och som sista tävling på platsen fick publiken se händelserik skidorientering där Ulrik Nordberg, med Luleåklubben Bergnäsets AIK som moderklubb, tog hem den ädlaste valören inför en applåderande folkmassa.
– Det kändes jättebra att ännu en gång få vara svensk mästare. Jag var riktigt trött så det var skönt att få stöd av publiken hela vägen in i mål, säger han.

Efter lördagens prolog, som var förpassad till banorna i Sikfors, låg Nordberg på en tredjeplats med 19 sekunder upp till ledande Erik Frost. Ett misstag på tredje kontrollen från Frost gjorde att Nordberg – på söndagen tävlandes för Umeå OK – kunde ta sig förbi och hålla undan till en förstaplats och ett första SM-guld sedan 2013. Men det var inte långt borta att även han missade segern.
– Sista kontrollen tog inte. Då tänkte jag nej, nej, nej och fick vända tillbaka och ta andra stämpeln. Som tur var hade jag ändå nog med lucka bakåt, säger han.

På damsidan skedde samma missöde för Tove Alexandersson – men den gången gick inte SM-guldet att rädda. Istället kunde Magdalena Olsson glida förbi och inför hundratalet åskådare kliva över mållinjen först av alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista