Talgoxen till höger är den mest vanliga fågeln vid våra fågelbord. Foto: TT.
Talgoxen till höger är den mest vanliga fågeln vid våra fågelbord. Foto: TT.

Talgoxen är ohotad etta

När tusentals rapporter registrerats i Sveriges största fågelräkning från den gångna helgen finns det båda bra och dåliga nyheter. En rödlistad fågel rasar på topplistan, men en akut hotad art ser ut att börja repa sig.

När en femtedel eller 4 000 rapporter registrerats ser det ut som vanligt på topplistan - talgoxen är ohotad etta. För elfte året i rad.

Resultaten är preliminära, men gulsparven ser ut att fortsätta minska i landet. Förra året kom den på fjärde plats, nu ligger den tia. Årets siffror är enligt Sveriges ornitologiska förening en varningssignal. Arten sägs vara missgynnad av jordbrukets utveckling.

Mer glädjande är fynden av den akut hotade vitryggiga hackspetten vid fågelmatningsborden. Uppskattningsvis har 20-50 individer flugit in från Finland. Det samtidigt som att det bara finns två, tre par som häckar i Sverige.

När omkring 20 procent av rapporterna registrerats i "Vinterfåglar inpå knuten" såg topplistan ut på följande vis:

  1. Talgoxe
  2. Blåmes
  3. Pilfink
  4. Domherre
  5. Skata
  6. Koltrast
  7. Grönfink
  8. Kaja
  9. Gråsparv
  10. Gulsparv

Källa: Sveriges ornitologiska förening

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista